09.02.2024

Тласък на цените на акциите в САЩ и Европа

Януари месец започна с леки понижения за основните индекси в САЩ и Европа, но силните корпоративни резултати дадоха тласък на цените на акциите към средата. Инфлацията продължи да намалява, което съчетано със силния ръст на БВП на САЩ подкрепи изгледите за меко приземяване. Свързаните с Artificial Intelligence (AI) компании бяха сред най-печелившите.

Федералният резерв, ЕЦБ и АЦБ задържаха лихвите непроменени, но сигнализираха за възможно понижение в идните месеци. Отделно Финансовото министерство на САЩ обяви плана за финансиране на бюджетния дефицит за следващото тримесечие, като ресорът на Джанет Йелън предвижда по-слабо емитиране на дълг. Всичко това доведе до рали на пазарите и дори конфликтът в Червено море не успя да замъгли оптимистичните очаквания.

За разлика от борсите в Европа и САЩ, китайските акции бяха подложени на разпродажби, разширявайки допълнително ножицата между оценките им със западните аналози. Допреди най-големата имотна и строителна компания в света, китайската Evergrande Group, обяви фалит, а имотният сектор в страната продължи да затъва. Тъй като строителството и недвижимите имоти бяха основна движеща сила на китайската икономика от десетилетия, то очакванията на инвеститорите са за забавяне на растежа.
Въпреки оптимизма на борсите, рискът от ускоряване на инфлацията остава. Около 12% от световната търговия минава през Червено море и при условие, че Суецкият канал продължи да бъде затворен, това може да доведе до прекъсване на веригите на доставки и по-високи цени на превоз през Нос Добра Надежда.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи

Коментар:

Красимир Йорданов,
портфолио мениджър

Повече информация за фондовете можете да намерите на: