05.01.2024

Оптимизъм в края на годината


Въпреки отпускането на финансовите условия, което бе резултат предимно на ралито на борсите през ноември, Федералният резерв загатна за отхлабване на лихвената политика през 2024г.. Дезинфлационните тенденции в икономиката, съчетани с отслабващия натиск на пазара на труда карат все повече икономисти да говорят за меко приземяване на щатската икономика, при което бизнес активността остава силна, безработицата на ниски нива, а инфлацията в рамките на таргетираните от ФЕД 2-2.5%. 

В резултат на това, американските акции продължиха силното си представяне и през декември като основните индекси достигнаха нива, близки до върховете от 2021г.. Това подкрепи и повечето европейски акции, но за разлика от тях, индексите в Китай продължиха низходящата си тенденция. Проблемите с китайския имотен и строителен сектор, както и регулаторната хватка върху технологичните компании кара много инвеститори да напускат страната.

Предвид на бързия ръст на индексите и вече сравнително високите оценки на акциите, вероятно през януари 2024 г. ще се наблюдава монетизиране на натрупаните печалби. Годината ще премине под знака на предстоящите избори в САЩ. Рейтингът на президента Джо Байдън е на рекордно ниски нива, което означава, че администрацията му ще се опита да стимулира допълнително икономиката. Евентуални популистки политики по линия увеличаване на доходите ще налее допълнително инфлация в икономиката, при което очакванията за смъкване на лихвите през 2024г. може и да не се материализират.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи

 

Красимир Йорданов,
портфолио мениджър

 

Повече информация за фондовете можете да намерите на:

Скай Нови Акции 

Скай Финанси  

Скай Глобал ETFs   

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.