10.11.2023

Пазарите през октомври


През октомври месец, пазарите на акции бяха подложени на натиск от разпродажби поради конфликта между Израел и Хамас и продължаващото покачване на доходностите по дългосрочните държавни облигации на САЩ.

Цената на петрола се изстреля до 90 долара за барел след като пазарите започнаха да спекулират за потенциално разширяване на конфликта в Близкия Изток, което да ескалира в прекъсване на доставките. Съответно доларът поскъпна спрямо кошница от основни валути, което натисна още повече пазарите в развиващия се свят.

Основна причина за спада на цените на ДЦК-тата на САЩ в дългия край на кривата (увеличаване на техните доходности) е голямото предлагане от страна на американското финансово министерство за попълване на бюджетния дефицит.

Това, съчетано с ниската ликвидност поради продължаващата програма на ФЕД за количествени затягания (QT) и отслабващите покупки от чужди инвеститори, увеличава премията за риск, при която инвеститорите са съгласни да запишат новите емисии и съответно дохдностите нараснаха. От друга страна данните за американската икономика показаха ускоряващ се икономически растеж и инфлационно ниво над таргета на ФЕД от 2%, което увеличава шанса централната банка да вдигне допълнително основната лихва.

Пазарите в Европа следваха плътно движенията в САЩ. По време на месечното си заседание ЕЦБ остави нивата на основната лихва без промяна на 4% поради опасност от навлизане на Еврозоната в рецесия и свиване на производствения сектор.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи  

 

Коментар:
Красимир Йорданов,
портфолио мениджър

 

Повече информация за фондовете можете да намерите на:

Скай Нови Акции 

Скай Финанси  

Скай Глобал ETFs  

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.