08.11.2022

Глътка въздух за пазарите през октомври


 

 През октомври финансовите пазари поеха глътка въздух, отчитайки стабилизиране в редица сегменти като този на акциите, корпоративните облигации и държавните ценни книжа. Доларът прекъсна възходящата тенденция, отслабвайки натиска върху валутите на развиващите се пазари. Преизбирането на Си Дзинпин за още пет години начело на Китайската комунистическа партия доведе до панически разпродажби на пазара на акции в страната и спад на китайския юан спрямо долара. Британският паунд поскъпна след като правителството на Лиз Тръс подаде оставка и страната се отказа от популистките политики за намаляване на данъците в условията на разширяващи се двойни дефициити - бюджетен и на текущата сметка. Единната европейска валута също върна част от загубите след като ЕС успя да напълни хранилищата с газ, а цените на сухия и втечнен газ отчетоха сериозни спадове. При прогнози за температури много над средните до края на Ноември, фючърсите на газа с доставка през следващите 1-2 месеца ще продължат да се колебаят на текущите и по-ниски нива.
Пазарите на акции отчетоха ръстове, особено през втората половина на Октомври поради спекулации, че Федералният резерв ще отслаби паричната политика. Въпреки, че пазарите очакват на следващото заседание на 1 и 2 Ноември, ФЕД да вдигне основния лихвен процент със 75 bps, погледите ще са насочени към пресконференцията на Пауъл, където председателят на централната банка би дал индикации за темпа на по-нататшните покачвания на основната лихва. Въпреки, че вероятно ФЕД ще сигнализира за забавяне на темпа на ръст на основния лихвен процент до 50 bps през Декември (т.нар FED Pivot), паричната политика ще продължи да бъде рестриктивна поради устойчивите инфлационни тенденции и стегнат пазар на труда.
Ликвидността на пазарите остава на рекордно ниски нива, което предполага засилена волатилност, както в посока покачване, така и в посока на спад на цените на акциите и облигациите.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи  

 

Коментар:

Красимир Йорданов,
портфолио мениджър

 

Повече информация за фондовете можете да намерите на:

Скай Нови Акции 

Скай Финанси  

Скай Глобал ETFs       

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.