14.05.2021

Технологични компании, инфлация и лихвени проценти


 

 

Първите три месеца от годината преминаха под сянката на вдигане на дългосрочните лихвени проценти. Значителните парични стимули в целия развит свят, значително смекчиха икономическите ефекти от локдауните върху гражданите, но очаквано водят и до натиск нагоре на ценовото равнище, а от тук и на пазарните лихвени проценти.

През април инфлацията в САЩ достигна до нормалните за преди пандемията 2.6% на годишна база. Лихвените проценти по десетгодишните ДЦК също се върнаха на нивата си от края на 2019 г. и спряха възходящото си движение от предходните месеци, като навлязоха в консолидация около тези стойности. Преустановяването на възходящия тренд успокои пазарните участници и повечето развити пазари отбелязаха растежи от по над 2% за месеца.

Очакванията за икономическия растеж през следващите тримесечия също подхранват растежа на борсовите индекси. Изключително ниската икономическа база от 2020 г. прави възможни дори двуцифрени растежи на БВП през 2021 г.. А тъй като доста от компаниите с най-голяма тежест в индексите, като големите технологични гиганти, не само че не пострадаха от пандемията, а дори бяха облагодетелствани, то е възможно сериозния растеж на индексите да се задържи и през следващите месеци. Известна опасност представлява доста сериозната експанзия на коефициентите. За да отговорят на тези високи оценки, резултатите на много от пазарните лидери се налага да са по-добри от вече много високи очаквания.

При развиващите се пазари ситуацията не бе толкова оптимистична, като MSCI EM записа минимален спад от 0.6%, със значителни различия в представянето на отделните държави. На единият полюс са държавите от Източна Европа - където вече очакванията са за оставяне на пандемията зад гърба и пазарите отбелязаха растежи по-високи и от тези в САЩ и Западна Европа. На другия полюс Чили, Колумбия и Индия реализираха значителни спадове, поради неочаквано силната поредна вълна на заразявания. Повишаващата се инфлация и все още относително слабия долар, донякъде смекчават шока при развиващите се пазари - особено при изнасящите суровини. Неизвестността кога пандемията ще е зад гърба им обаче, все още хвърля сянка върху представянето на борсовите им индекси.

 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец април, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs    

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.