28.03.2013

Истанбулската борса на рекордни нива след повишаване на кредитния рейтинг на Турция


Истанбулската фондова борса, която е сред основните пазари за фондовете на Статус, достигна рекордни нива след като Standard & Poor's повиши рейтинга на Турция.  

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's повиши рейтинга на Турция от ниво BB на ниво BB+ със стабилна перспектива, само едно ниво под  т. нар. „инвестиционен рейтинг". Повишението дойде след предприетите стъпки към решаване на кюрдския конфликт.

Актуализацията отчита подобрената производителност на стоки, предназначени за износ, и стабилния и устойчив спад на все още значителните външни изисквания за финансирането на Турция, посочва S&P. Агенцията отбелязва също, че Турция е в процес на ребалансиране на икономиката си и икономическият растеж ще бъде облекчен в движението му към по-устойчиво равнище, без да се подкопава относително силния фискален резултат на страната.

Решаването на кюрдския въпрос ще доведе до намаляване на разходите, свързани със сигурността, и ще подобри граничната търговия в Турция, се посочва в съобщение на агенцията.

На 21-и март лидерът на кюрдските бунтовници Абдуллах Йоджалан, който излежава доживотна присъда в турски затвор, призова бойците на Кюрдската работническа партия /ПКК/ да прекратят военните действия и да се изтеглят от Турция.

S&P очаква брутния вътрешен продукт на страната да нараства стабилно през следващите години, отразявайки стабилния растеж на вътрешното търсене и силния износ.

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.