А сега накъде?

2022-09-12

През август волатилността на пазарите се повиши поради покачващата се несигурност по отношение на монетарната политика на Федералния резерв на САЩ. През първата половина от месеца пазарите на акции отчетоха покачвания поради увеличаващите се спекулации, че ФЕД ще обърне курса от рязко затягане на паричната политика към по-плавен преход. Повод за това станаха данните за инфлацията в страната през юли, които показаха забавяне на годишни темп на прираст на потребителските цени. От друга страна, редица показатели за икономическата активност зад океана загатнаха за рязко забавяне на производствената дейност, докато очакванията на икономическите агенти за следващите месеци се влошиха.

Втората половина от месеца бе белязана от годишния симпозиум на централни банкери и икономисти Jackson Hole, където Председателят на ФЕД Джером Пауъл попари надеждите на пазарите за смяна на курса на паричната политика. В кратка и сбита реч, Пауъл даде да се разбере, че централната банка ще продължи да вдига лихвите с бързи темпове и ще задържи основната лихва на по-високи нива до тогава докато потребителската инфлация не покаже трайна тенденция на спад. Веднага след речта, основните индекси изтриха от стойността си между 3-4%, а доходността по цялата лихвената крива се покачи рязко в следващите търговски сесии. Останалият свят последва в една или друга степен посоката на движение на американските пазари.
Ситуацията в Европа остава критична като старият континент е изправен пред невиждана енергийна криза, която заплашва да потопи икономиките в рецесия. Въпреки това, повечето страни от ЕС и еврозоната успяват да напълнят складовете с газ, което ще даде глътка въздух на цените на електроенергията и газа в следващите седмици. Натискът върху европейските пазари на държавен дълг продължи и през месеца като инвеститорите вече залагат на по-рязко вдигане на основната лихва от ЕЦБ в порядъка на 75 базисни точки

 

Коментар:

Красимир Йорданов,
портфолио мениджър

Повече информация за фондовете можете да намерите на:

Скай Нови Акции 

Скай Финанси  

Скай Глобал ETFs