10.11.2020

Месец на сблъскващи се очаквания

Октомври бе типичен месец на сблъскващи се очаквания. От една страна очакванията за икономиките и за резултатите на компании бяха по-добри, често много по-добри. От друга страна очакванията за развитието на пандемията постоянно изненадваха в негативна посока. Като черешката на тортата са изборите в САЩ, които може доста да променят печелившите и губещите сектори и компании, ако везните наклонят в една или в друга посока.

Въпреки че пандемията и свързаните с нея ограничения въздейства силно негативно на резултатите на компаниите, относително безгрижното лято даде на икономиките няколко месеца глътка въздух. От излизащите отчети за третото тримесечие, макар и като цяло да са по-лоши от тези през миналата година, далеч не са толкова лоши колкото се опасяваха повечето пазарни участници. Това даде известна тежест на очакванията за V образно възстановяване през следващата година и съответно подкрепи индексите.

Тази оптимистична картина обаче бе силно подтисната от набиращата сила втора вълна на пандемията. Европа и Северна Америка изглеждат най-силно засегнати. А това са и двигателите на световното потребление. Източна Азия и Австралия до голяма степен изглежда, че успява да контролира разпространението. Може би и заради това азиатските индекси бяха едни от най-добре представящите се през месеца като MSCI Развиваща се Азия отбеляза растеж от почти 4%. В Европа и САЩ обаче опасенията от нови локдауни върнаха пазарите на червено, като в повечето европейски пазари спадовете бяха от над 5% за месеца. САЩ с по-значим дял на технологични компании, които са по-слабо засегнати от пандемията удържа нещата до около -2%.

Дали тези спадове ще се ускорят и ще се повтори ситуацията от март зависи до голяма степен от реакцията на правителствата и на централните банки. За момента изглежда, че те ще продължат подпомагането на икономиките, което допринася и за относителната стабилност на индексите. Но е трудно пазарите да са оптимистични, ако хората са затворени по домовете си и разчитат на помощи от държавата. Поне докато не стане ясно, че най-лошото от пандемията е вече зад гърба. А това е малко вероятно да се случи преди края на годината.

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец октомври, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите: