09.10.2020

Спокоен септември

С идването на есента, по-хладното време изглежда се прехвърли и върху пазарите. Септември традиционно не е особено богат на новини. Отчетите на компаниите предстои да излязат следващия месец. Основните икономически данни са на тримечие и също са далеч във времето. Така пазарите се фокусират върху неща извън икономиката и финансите. В случая, върху повишаващите се случаи на COVID-19. Макар да липсва значителната паника от март и вече да са известни доста повече неща както за вируса, така и какви мерки да се използват, негативните новини около пандемията неизбежно достигат до съзнанието на пазарните участници.

От една страна не се реализират най-плашещите сценарии за пандемията и за предзвикания от нея спад на икономиките, но от друга страна липсата на яснота за това, кога реално ще бъде преодоляна, намалява очаквания растеж и за следващата година. Ако през юли очакванията за американската икономика бяха за 5.4% спад за 2020 г. и ръст от 4.5% за следващата, към края на септември вече очакванията са съответно за 5% спад за тази година и 4.1% ръст за следващата. Очакванията за V-образно възстановяване изглеждат все по-малко вероятни, а липсата на нови силни стимули също ограничават растежа на пазарите.

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец септември, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите: