10.06.2020

Завръщане в нормалното?


През май почти всички пазари отбелязаха растежи, като така продължиха позитивната тенденция от април. На пръв поглед това изглежда ирационално - ситуацията с COVID 19 е далеч от привършване. Държавите са в карантина, безработицата по света е на рекордни равнища. Всичко говори за тежка икономическа криза. Очакванията за представянето на компаниите за второто тримесечие, а и за годината като цяло са с две думи казано - срив на печалбите и спад на приходите.


Въпреки това пазарите растат. Гледната точка на пазарите, е че тази криза е временно явление. Ще продължи може би до края на годината, възможно е да има негативни ефекти и догодина, но все пак е временна. Така всяка новина, която съкращава времето се възприема като позитивна, всяка новина, която навява мисли, че ограниченията ще продължат повече е негативна. Реално резултатите на компаниите имат голямо значение, само ако има вероятност да не успеят да оцелеят до края на ограниченията. През май излязоха първите положителни новини за ваксини срещу коронавируса. Вече се смята, че е възможно да има действаща ваксина още тази есен. И ще е въпрос само на производство и логистика, за да се разпространи достатъчно бързо. Друга положителна за пазарите новина, бе заявеното от повечето държави намерение за постепенно намаление на ограниченията. Това неминуемо ще доведе и до по-бързо възстановяване на икономиките. И разбира се значителните държавни стимули, които се очаква да държат фирмите над водата в тези трудни времена.


Какво плаши пазарите - на първо място това е възможността за втора вълна от нови заразявания. Ако нещата се развият по този начин очакванията за годината може да се коригират отново надолу и това да повлече и индексите. Евентуални новини за провали при клиничните изследвания на ваксини. Към момента в разработка са множество ваксини, но малко на брой от тях има шанс да станат готови още тази година. Ако там се появят спънки, това може да повлияе негативно на борсовите котировки. За сега не изглежда, че държавите ще се отдръпнат от стимулиране, но ако се случи - това също би била доста лоша новина.


Друга възможна заплаха за пазарното възстановяване е чисто психологическа. Част от пазарите, особено американския, наваксаха доста бързо голяма част от спада. В даден момент този растеж може да се окаже силно изпреварващ събития и чисто технически да бъде коригиран. Подобна корекция обаче има малък шанс да доведе до нови дъна по-ниски от тези през март, освен ако не са подкрепени и от нещо фундаментално.

 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец май, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs    

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.