12.03.2019

Без залитане към силен оптимизъм

снимка:www.careerninja.in

В последния месец на 2018г. пазарите бяха обхванати от доста силни негативни емоции. Спадовете и на развитите и на развиващите се пазари изглеждаха все едно глобална криза ей сега ще започне. S&P 500 претърпя най-големия си спад от финансовата криза насам. Дойде новата година, и с пожеланията Нова Година - нов късмет, инвеститорите си припомниха, че пазарът правилно е предвидил 10 от последните 5 кризи. Излизащите икономически данни се оказаха далеч не толкова черни, отчетите на компаниите - макар и да показват спадащ растеж на печалбите все още са доста добри и като цяло над очакванията. Пазарът се успокои и както се надпреварваше да спада през третото тримесечие така и започна доста бързо да расте през януари.

През февруари донякъде отмина растежа поради ефекта на връщането на очакванията от силно песимистична част на махалото към по-реалистична преценка на ситуацията. Все пак забавянето на световния растеж и търговската война си казаха думата - не се получи залитане към силен оптимизъм и пазарите останаха далеч от предходните върхове. Потенциален катализатор за движение на пазарите през март е някакво решение на търговската война между САЩ и Китай, като ефекта би могъл да е и в двете посоки.

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец февруари, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите: