07.06.2018

Политически шах или морски шах


   

 снимка:www.researchgate.net

През май пазарите, бяха до голяма степен движени от политически причини. Американския пазар бе доминиран от темата - Ще има или не търговска война.

Непредсказуемостта на Тръмп едновременно създава нестабилност, но същевременно създава нагласа в пазарите да очакват неочакваното, които очаквания всъщност снижават колебанията.

От другата страна на Атлантика на дневен ред отново се оказа популизма в Италия. Две евро-скептични партии, Северна Лига и Файв Стар, въпреки значителните различия по между си успяха да сформират правителство, което за два дена създаде мини паника на пазарите заради първоначално предложения финансов министър - силен привърженик на излизането на Италия от Еврозоната. След вето от италианския президент, двете партии предложиха нов кандидат и пазарите се успокоиха, макар че италианските облигации все още се търгуват на исторически висок спред спрямо германските.

На Балканите борсите отново бяха засегнати от политически грип. В Румъния се въртят слухове за приватизация на пенсионните им фондове, което силно натисна пазара на акции.

В Турция интервю на Ердоган по Блумбърг, че смята да оказва влияние върху Турската Централна Банка, може би дадено с цел успокоение на инвеститорите, всъщност постигна обратното, като свали значително курса на турската лира, а от тук и на фондовата им борсата. Нещо може би приемано добре сред избирателите му в Турция, но внасящо значим смут сред чуждите инвеститори.  

 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец май, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs   

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.