12.03.2018

Турбулентно начало на февруари


 

снимка: www.forumforthefuture.org

Последната година се случи нещо, до известна степен нормално за дълъг период без никакви сътресения - волатилността на пазарите започна да пада. Рядко се случваше на развит пазар да има корекция дори от 5%. За това съдействаше и потокът от новини, който почти винаги бе позитивен и изключително рядко се появяваше нещо неочаквано и негативно.

От една страна това поддържаше плавен ръст на индексите, от друга страна създаде до известна степен необоснована увереност в пазарните участници, особено в непрофесионалните такива. За това и неочакваното повишение на инфлацията в САЩ изведнъж предизвика сериозни сътресения през февруари. Волатилността рязко скочи, и както често се случва, самите колебания породиха други колебания и се заформи доста рязка корекция в началото на месеца. В последствие стана ясно, че няколко фонда залагащи на ниска волатилност са успели да загубят значителна част от стойността си и са допринесли за рязкостта на движението.

След доста турбулентното начало на февруари, волатилността на пазарите постепенно намаля. Реално все още се намират във фаза на консолидация, но инерцията надолу бе спряна в рамките на нормалното за последните две години.

От САЩ катализаторите за движение на индексите се преместиха в други пазари, по-лошите от очакваните данни за Китай натежаха на азиатските индекси, които в по-голямата си част, завършиха месеца на минус.

Все пак основната икономика, която определя настроенията към фондовите пазари, си остава САЩ. Докато там не се прекъсне възходящия тренд може да се очаква, че оптимизмът ще преобладава и в останалите части на света.

 

Тук можете да се запознаете с бюлетина за месец февруари, а повече информация за портфейлите на фондовете можете да намерите:

Скай Нови Акции

Скай Финанси

Скай Глобал ETFs 

 

 

Запиши като MS Word

Стойността на дяловете и доходът от тях може да се понижат. Печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят целия размер на инвестициите си. Инвестициите в договорни фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите такива. Проспектът и правилата на фондовете са публично достъпни в офисите на СКАЙ Управление на активи и на адрес www.skyfunds.bg.